En ullbukse som er satt inn med lanolin trenger kun å tørkes (luftes) mellom bleieskift. Lanolin + urin = såpe. Du merker når lanolinen er brukt opp, da kan det lukte tiss av ullbuksen i tørr tilstand, men det kan også lukte skikkelig såpe. Da er det på tide med vask og ny lanolisering.

Veksler du mellom flere ullbukser trenger du ikke vaske ullbukser på mange uker så sant det bare er kommet urin i buksen. Både urin og avføringsflekker kan skylles bort fra ullprodukter i rennende vann, og derfor trenger du også sjeldnere vasking av ullbuksene.


Man kan bruke enten:

  • Ullvask + ullkur. Gjør som anvist på forpakningene. Først vasker du ullbuksene, deretter legger du dem i kuren.
  • Produkter som er både ullvask og ullkur i ett. Gjør som anvist på forpakningen. Skyll gjennom ullbuksen før du legger dem i blandingen.
  • Ullvask + ren lanolin (f.eks Purelan fra apotek). Vask ullbuksen med ullvaskmiddel først. Rør ca. 1-1,5 cm lanolin fra tuben ut i glovarmt vann. La ullbuksen helst ligge i lanolinvannet over natten, og ikke mindre enn 15 minutter.

Ved lanolisering kan vannet godt være glovarmt når du legger buksen i, det viktigste er å ikke knyste eller gni ulla for da tover den seg. Det holder å bare dytte på buksen en gang i blandt slik at vannet får strømmet gjennom ulla

Trenger du enda tettere lanolisering kan du gjerne bruke lanolin-såpestykker. Disse er også geniale til flekkvask hvis det har kommet avføring på buksen. Den fungerer også som flekkvask på annen ull, som nederst på ermene på lyse undertrøyer i ull. Det grå blir da borte.

Lanolinspray kan sprayes direkte på ullbuksen der du ønsker ekstra beskyttelse som f.eks. i tissesonen, eller spray på for å etterkure. Har du prøvd å lanolisere lammeskinn med ullkur i bøtte? Kjempetungvindt og klissete. Bruker du lanolin sprayen kan du bare spraye over skinnet når det er nyvasket og gni lanolinen inn. Mye lettere!

Ullbukser lanoliseres. Foto: Hannah Siguråst ©

En gang i blandt kan ulla renses, hvis det er behov for det. Da brukes en flekkfjerner (helst ikke på farget ull) og vanlig oppvasksåpe. Det er lurt å fjerne gammel lanolin og skitt som setter seg i ullbuksen etter lang tids bruk. Gnikker inn hele plagget med oppvasksåpe og flekkfjerne, skyll ut og vaks deretter ullbuksen på vanlig måte.

Husk at hjemmestrikk skal behandles forsiktig så det ikke tover seg. Interlock-ullbukser og -plagg tåler mye knysting. Når ullbuksen er renset og vasket kan du tilsette ullkur. Du vil se at alt det grå blir borte (det er faktisk skitt som setter seg i lanolinen) og ullbuksen blir som ny.

Nye ullbukser fungerer best etter noen vask, ikke fortvil hvis du opplever lekkasjer i starten. Ulla må «mette» seg litt på lanolin og hjemmestrikkede kan være litt «løse» i maskene. Du kan evt. «tove» buksen litt i skrittet når du vasker. Hvis du bruker lanolinsåpestykket kan du gni dette i bukseskrittet for ekstra lanolisering. Vreng gjerne ullbuksen! Ellers må man huske på å ha nok innlegg i bleiene man bruker under ulla; dette er alfa og omega for å hindre lekkasjer. Godt innvaskede og kurede ullbukser over en god bleie gir sjeldnere lekkasjer. Ellers kan du bruke alle typer formsydde og legge ekstra innlegg i til nattbleier. Prøv deg frem med hva som fungerer for ditt barn.

Alt ulltøy kan lanoliseres. Da kan det bare luftes mellom bruk, og det trengs ikke vaskes så ofte som f.eks. bomull.

Hentet fra lillegullbleier.no med tillatelse, og modifisert noe av foreningen.