Tøybleier til tvillinger

Tøybleier til tvillinger

Tøybleier til tvillinger tenker nok mange er galskap, men det er det heldigvis ikke!

Når jeg var gravid, fikk jeg tidlig vite at jeg ventet tvillinger. Det gav meg masse tid til å reflektere over det å få barn, og en ting som opptok meg, var bleier. Jeg hadde selv sett søppelbergene med egne øyne, hvordan avfall blir gravd ned og hvordan det andre steder ble brent. Det var et mektig syn! Jeg husker en av de som jobbet ved BIR´s forbrenninganlegg utrykte sin enorme frustrasjon over engangsbleier, og hvor vanskelig de var å brenne. Det gjorde virkelig inntrykk å få høre. Og nå skulle jeg få tvillinger som skulle bidra med 1 tonn avfall hver! De skulle få sette sitt største fotavtrykk på verden, før de engang var pottetrent.

Tvillingene og litt av vår private tøybleiesamling, her ca 1,5 år gamle. Foto: Hannah Siguråst


Rundt meg snakket mange om tøybleier, tøybleietilskudd, brettebleier, gammeldagse bleier, moderne tøybleier, dårlige engangsbleier var noe av det mange fortalte meg om når de snakket om foreldrerollen. Det tok ikke lang tid før jeg var inne på nettet og kikket på Tøybleier. Jeg følte meg helt overveldet av all informasjonen som lå der ute! Det var virkelig en jungel og jeg brukte kjempelang tid på å finne ut av hvordan dette fungerte. Jeg meldte meg inn i en islandsk facebookgruppe som het Taubleiutorg og fikk helt hakeslepp over hvordan man kunne selge brukte tøybleier for 200 kr.

WAHM – Tøybleier som er hjemmesydde hadde ofte høy pris de var ettertraktede og unike.
Her har tvillingene på seg tøybleier fra RASSÁLFAR (Island) – Foto: Hannah Siguråst


Jeg skjønte virkelig ikke mye av dette greiene helt frem til jeg kjøpte min første tøybleie. AHA! Så enkelt? Selvfølgelig er det sånn!
Alle biter falt raskt på plass og jeg gjorde meg klar for å gi det et realt forsøk. Problemet var bare at bleiene var aaaaalt for store når tvillingene endelig ble født… De måtte rett og slett vokse inn i dem, og da var de blitt ca 3 uker. Minste mann brukte vi mest brettiser til for at det skulle være tett rundt lårene og vi ble raskt hektet på tøybleier. Vi prøvde flere typer, både med knapper og borrelås, og jeg ble fort forelska i en type bleie som nå også er godt kjent som Alvababy tøybleier.

Alvababy Tøybleier i aksjon 11 mnd.
Foto: Hannah Siguråst

Jeg er SÅ glad for at jeg valgte tøybleier at jeg tror ikke jeg helt klarer å få frem hvor mye lettere hverdagen min ble av det.

  • Jeg slapp å gå tom for bleier
  • Jeg slapp å løpe ut med søppelet hver dag/kveld.
  • Jeg slapp å gå ofte på butikken da vi var uten bil
  • Jeg unngikk bleieutslett
  • Mindre klesvask – mindre bleieeksplosjoner!
  • Ved sykdom fikk vi aldri ekstra klesvask – de holdt tett!
  • Økonomisk!
  • Barna sluttet tidlig med bleier (før de fylte 2 år)
  • Bleievask og amming var jo superlett!
  • GLEDE – det var så gøy å bruke tøybleier, det gav et avbrekk i en travel hverdag og jeg ble mildt sagt helt hektet!

Startet norsk facebookgruppe for tøybleier

Når tvillingene var et par måneder så flyttet jeg tilbake til Norge. Da savnet jeg fellesskapet som var i de islandske facebookgruppene, i Norge. Derfor endte jeg opp med å starte opp facebook gruppen Tøybleiesnakk, og siden har jeg drevet gruppen. Gruppen er ment å kunne gi svar på alle disse «dumme» spørsmålene man kanskje føler man sitter med som nybegynner. De 1000 spørsmålene jeg selv følte at jeg måtte få stille før jeg skjønte hvordan alt hang sammen.

Mer jobb med tvillinger og tøybleier?

Mange spør meg om det ikke var mye jobb med tøybleier til tvillinger, og jeg pleier å svare at om jeg får trillinger i fremtiden så kommer jeg fortsatt til å velge tøybleier. Jeg har erfart at det blir rett og slett mindre klesvask med tøybleier, det blir mindre gris og bleiene holder tett. Når man har et travelt familieliv så er det nettopp det som er viktig, at ting er enkelt, forutsigbart og raskt unnagjort. Det var ikke mer jobb for meg å gå til vaskemaskinen med full skittentøyskurv av tøybleier og vaske dem enn det var å gå ut med søplet, dra til butikken med barnevogn og kjøpe flere pakker med bleier. Med tøybleiene visste jeg at sparte masse tid og penger på bruke dem.

Mitt aller siste tips til Avenningen:

Bleieavvenning av tvillinger tar tid, i hvert fall hvis du velger å få begge til å slutte samtidig (mine sluttet av seg selv samtidig). La en slutte av gangen, det vil gjøre det mer oversiktlig for deg og gi en mer «intenst» oppfølging av barnet som slutter med bleie. Det gir deg også «en til en tid» med barnet som slutter som også styrker deres tilknytning til hverandre.

Tvillingene ramponerte «photoshoot» – ble artige bilder istedet!
Foto: Hannah Siguråst

Legg igjen en kommentar