Hvorfor tøybleier?

Visste du at i løpet av ett år skiftes det 182 millioner bleier i Norge? Ett barn bruker i snitt 6000 engangsbleier i løpet av bleieperioden, og dette resulterer i omtrent ett tonn avfall pr. barn.

Ved å bruke tøybleier reduserer du miljøbelastningen betydelig. Andre grunner til å bruke tøybleier er at det er økonomisk, det er bra for guttebabyer fordi det gir lavere temperatur i pungen, det kan være en god løsning for barn med ømfintlig hud (eksem), og det kan gi tidligere bleieslutt.

Tilskudd til tøybleier

Visste du at det er mange kommuner/renovasjonsselskaper som gir 500-1000 kr i tilskudd til tøybleiekjøp? På www.bleieforeningen.no finner du oversikt over dem.

Tøybleiesystemer

Visste du at det finnes ulike typer tøybleier? Finn den typen som passer din baby og din hverdag best.

Alt i ett (all in one, AiO) – Denne er mest lik en engangsbleie, og har alt du trenger i ett.

Alt i 2 (all in two, Ai2) – Bleien er i to deler: et ytterskall som er vanntett, og innlegg som byttes uten at ytterskallet må vaskes hver gang. Et billig alternativ.

Lommebleie – Har en lomme som må ha innlegg i seg for å være en fullstendig bleie. Hele bleien må vaskes mellom hver bruk.

Formsydd – Et absorberende lag sydd i fasong som må ha et vanntett sperrelag i enten ull, fleece eller PUL (Polyurethane Laminate) utenpå. Perfekt som nattbleie, fordi den holder på mye væske.

Brettebleier –  Store, tynne kluter som brettes til en bleie. Trenger festeanordning (Snappi, Boingo, bleienål eller brillebukse) og vanntett sperrelag i ull, fleece eller PUL (Polyurethane Laminate) utenpå. Det billigste alternativet.

____________________________________

Det vanligste tilbehøret (valgfritt)

Engangsinnlegg (rispapir, bambuspapir) – Fanger opp fast avføring.

Våtpose – Vaskbar gjenbrukspose til oppbevaring av brukte bleier.

Hvordan vaskes tøybleier?

1. Kast fast avføring i do og engangsinnlegg i søppel. Ved morsmelkavføring: gå rett til steg 2.

2. Oppbevar brukte bleier i bøtte/våtpose.

3. Forskyll med kaldt vann i vaskemaskin.

4. Hovedvask på 60 grader med normal dosering vaskemiddel.

5. Heng til tørk.

Hvor kjøpes tøybleier?

Du kan kjøpe både brukte og nye tøybleier, fra både norske og utenlandske forhandlere. På finn.no og på Tøybleietorget på Facebook finner du brukte bleier til salgs.

Norske forhandlere

Eddabedda         – www.eddabedda.com

Gåsungen Tøybleier    – www.gasungen.no

LilleGullbleier        – www.lillegullbleier.no

Tøybleia         – www.toybleia.no

Tøybleiebutikken     – www.tøybleiebutikken.no

Medlemmer av Norsk tøybleieforening får rabatter hos disse forhandlerne. Les mer om rabattene på www.bleieforeningen.no. Det finnes også andre forhandlere enn disse.

Bli medlem i Norsk tøybleieforening

Medlemsskap hos oss koster 100,- pr. år. Finn innmeldingsskjema og mer informasjon om tøybleier, tøybleiebruk og hva foreningen gjør på www.bleieforeningen.no.

____________________________________

Denne teksten er en foreløpig brosjyretekst i påvente av trykte brosjyrer som skal sendes til landets helsestasjoner.

Ønsker du å skrive ut brosjyreteksten? Trykk CTRL P.
Direktelenke til denne siden: