Pottetrening og bleieslutt

Pottetrening og bleieslutt

Å bruke tøybleier kan føre til tidligere bleieslutt. I dette innlegget gir vi deg råd om pottetrening.

Foto: Joe Chang (CC) bit.ly/1UJLerL

Tøybleier best for pottetrening

Visste du at på 40-tallet var 60% av barn på 18 måneder (ett og et halvt år) allerede ferdig pottetrent, mens i dag bruker de fleste treåringer bleie døgnet rundt?

Engangsbleiene har ikke bare bidratt til en enorm økning i søppel produsert pr. barn, men også til betydelig forlenget bleieperiode. Grunnene til dette er blant annet:

 • Barn som bruker engangsbleier kjenner ikke når de blir våte, og derfor lærer de seg ikke sammenhengen mellom å tisse og å bli våt.
 • Foreldrene mangler motivasjon til å få barna pottetrent, fordi det oppleves så enkelt å bare kaste bleiene og ta på en ny.

Å bruke tøybleier gjør at barna kjenner at de blir våte, og det gir et incentiv til foreldre fordi bleieslutt betyr mindre klesvask.

Det finnes også mange andre fordeler med å bruke tøybleier, trykk her for å lese om dem.

Uroterapeuter anbefaler faktisk å ta på en truse innenfor engangsbleiene, for at barna skal kjenne at de blir våte. Men gjør man det på denne måten gir man seg selv og miljøet dobbelt opp med belastning: man må både vaske klær og bidra til forsøpling. Å bruke tøybleier på barnet, slik at det så tidlig som mulig forbinder tissing med å bli våt, er da selvsagt et bedre alternativ.

Læring, motivasjon og et utviklet fysiologisk system

Mange tøybleiebrukere bruker delvis bleiefri metode (EC-light) helt fra barnet er nyfødt. Da lærer både foreldre og barn seg mye raskere signaler og sammenhenger som er avgjørende for en vellykket pottetrening. Hverken tøybleier eller bleiefri metode er imidlertid noen garanti for at barn blir tidlig tørre, fordi bleieslutt ikke bare har med læring og motivasjon å gjøre, men også med den fysiologiske utviklingen. Barnets hjerne og blære- og lukkemuskulatur må være koordinert før barnet klarer å bli tørt.

Derfor skal man ikke fortvile hvis barnet ikke har tidlig bleieslutt, men heller glede seg over at pottetrening eller bleiefri metode er hyggelig samvær og at man gjerne sparer seg bleier og dermed klesvask.

Råd til pottetrening

 • Begynn pottetreningen før 2-årsalder. Å begynne etter dette kan medføre at det tar lenger tid før barnet klarer å bli tørt. 18 måneders alder skal være ideelt, ifølge uroterapeuter, men man kan også starte før dette. Det har vært foreslått at helsesøstre bør snakke om pottetrening allerede ved 9 månederskontrollen. Noen foreldre bruker, som nevnt, bleiefri metode allerede fra barnet er nyfødt.
 • Begynn gjerne i sommerferien, når det er varmt nok til å gå med lite klær og man har god tid.
 • La barnet går mye nakent.
 • Ta barnet med på do når du går på do. Fra ett års alder vil barn gjerne herme etter voksnes adferd.
 • Velg potte eller do etter eget ønske og barnets alder. Potte gir små barn en bedre sittestilling.
 • Bruk doring slik at barnet kan slappe av og ikke blir redd for å falle ned i toalettet. 
 • Sett barnet på potte/do rett etter måltider og soving, da de fleste vil tisse da uansett. Dette er samme prinsipp som ved delvis bleiefri metode (EC light). Å etablere gode potte-/dovaner tidlig er forebygging mot forstoppelser.
 • Bruk skammel eller krakk foran toalett og vask som gjør det enkelt for barnet å nå opp selv, og som det kan støtte seg til. Å støtte beina på en krakk fører til at barnet slapper av på do, og det blir da lettere å få ut avføring.
 • Vær tålmodig med barnet, og godta at det kan komme mange uhell med både tiss og bæsj.
 • Gi ros og unngå negative kommentar. Barn som forbinder potte/do med skam vil få større vanskeligheter med å venne seg til det.
 • Bruk gjerne en avvenningstruse/treningstruse som tåler noen dråper og uhell. Det kan være vanskelig for barn å holde seg helt til de når frem til toalettet. Avvenningstruser er en slags mellomting av tøybleie og truse, og har noe oppsugingsevne. Det kan være lurt å bruke dette i barnehage til barn som har problemer med å holde seg over lengre tid.
 • Bruk klær som er enkelt for barnet å ta av og på selv. Da får barnet mye tidligere kontroll over situasjonen selv, enn om foreldrene stadig må hjelpe med avkledning.
 • Gjør gjerne dobesøket morsomt, med klistremerker, dopapir med mønster o.l.
 • Husk at uhell på dagtid og uhell på nattetid er to helt ulike situasjoner. På dagtid har barnet mye større kontroll over blæren og kan lære seg å respondere på at det kjenner at det må tisse. På natt avhenger kontrollen først og fremst av utviklet fysiologisk system. Hvis uhell på natt fortsatt skjer opp mot skolealder, kan det være en idé å ta kontakt med lege.
 • Ikke forhindre barnet i å drikke. Lag heller gode drikke- og potterutiner, og godta at barn blir tørre på natt senere enn på dagtid. For lite væske kan føre til forstoppelse.
 • Involvér barnehagen. Det er viktig at barnehagen tar hensyn til at barnet pottetrenes, uansett alder. Hvis barnehagen ikke samarbeider om pottetrening, kan dette medføre forvirring hos barnet og at pottetreningen reverseres. Tøybleiebarn blir potensielt tørre før andre barn, og det er ekstra viktig at barnehagen er oppmerksom på dette. 
 • Tren på det samme som de gjør i barnehagen. Bruker de toalett i barnehagen, husk å trene på toalett hjemme også selv om dere der hovedsakelig bruker potte. 
 • Barn bør gå på do 5-8 ganger pr. dag.

Kilder: Pottetrening: når og hvordan (forskning.no)Enkoprese – mer enn toalettvaner og myk avføring (Tidsskrift for helsesøstre 2-2013)International Children’s Continence SocietyTidlig pottetrening er bra (Stavanger Aftenblad)Bli bleiefri i sommer (foreldre.no)Norske barn henger etter (foreldre.no)ABCnyheter

Legg igjen en kommentar