Tøybleier skal normalt ikke lekke mer enn engangsbleier. Hvis du opplever stadige lekkasjer, kan det være en av de følgende grunnene til det:

Dårlig passform

Det er viktig å finne tøybleier med riktig passform til ditt barn, som sitter godt på. Prøv derfor ut flere ulike bleietyper i starten, for å finne de beste bleiene til akkurat ditt barn. Kjøp dem gjerne brukt, så blir det billigere.

For få innlegg

Å ha i for få innlegg er en klassisk «begynnerfeil». Mange bleier kommer gjerne med ett innlegg når du kjøper dem nye, og det er fort gjort å tenke at ett innlegg derfor skal være nok. Noen barn tisser lite, andre barn er «stortissere» og du må derfor tilpasse antall innlegg til ditt barn. Ulike typer innlegg har forskjellig oppsugingsevne.

Feil innlegg til barnets alder

Innlegg har ulik oppsugingsevne. Mikrofiberinnlegg holder ikke så godt på væske, og til store barn bør man bruke andre innleggstyper i tillegg. Når store barn sitter på bleier som kun har mikrofiberinnlegg, fungerer dette som en svamp, og vannet presses ut av mikrofiberinnlegget.

Innleggene er lagt i «feil» rekkefølge

Mikrofiberinnlegg suger raskt, men holder ikke på så mye væske, og bør derfor legges øverst (obs! ikke rett mot huden). Bambus og hamp har god absorberingsevne, men suger fukt noe saktere, og bør derfor legges under mikrofiberinnlegg. Trykk her for en mer detaljert «oppskrift» på hvordan innlegg av ulike materialer bør kombineres for optimal oppsugingsevne.

Innleggene stikker utenfor sperrelaget

Dette er også en veldig vanlig grunn til lekkasjer. Pass alltid på at sperrelaget omslutter absolutt alt av det som er innenfor, også eventuelt rispapir/tørrskikt.

Innleggene har krøllet seg

Hvis du bruker store innlegg som må brettes, kan disse krølle seg hvis de ikke er brettet slik at de passer til bleiens bredde. Da kan tisset renne ut i stedet for å bli sugd opp.

Bleiene/innleggene er for nye

De fleste tøybleier må vaskes en del ganger før de oppnår full oppsugingsevne. Bruk gjerne litt flere innlegg i begynnelsen når du har nye bleier.

Bleiene/innleggene er tette

Skyllemiddel, salver og lignende kan tette igjen bleien/innlegg. Løsningen kan være «stripping» av bleiene/innleggene eller en vask på høyeste temperatur (se vasketips) Ved bruk av salver med høyt fettinnhold kan det være lurt å bruke et rispapir eller en fleeceliner i bleien, for å forhindre at salven blir liggende igjen i selve bleien/innlegget.

Store sømhull i PUL-sperrelaget

Hvis det er lekkasje i sømmene, kan det være at produsenten har brukt nåler som gjør hullene litt større enn tråden. Du kan kjøre sperrelaget i tørketrommel en gang, hullene vil da trekke seg litt sammen, men vær oppmerksom på at jevnlig tørketromling sliter uforholdsmessig mye på PUL’en.

Ødelagt PUL-sperrelag

Se på innsiden av sperrelaget om det er tegn til slitasje, for eksempel sprekker eller bobler. Dette er det vanskelig å reparere selv, så om bleiene er forholdsvis nye bør du henvende deg til butikken du kjøpte dem i. Obs! Prøv først flere innlegg i bleien og en omgang tørketromling før du konkluderer med ødelagt PUL.

Lukk meny