Innlegg med oppsugingsevne

Det finnes mange ulike typer absorberende innlegg til tøybleier, blant annet i:

Innlegg kan kombineres på ulike måter. Trykk her for å lese om hvilken rekkefølge de bør legges i for å absorbere best mulig.

Innlegg uten oppsugingsevne 

Rispapir

Et ark som du plasserer i bleien nærmest barnet slik at avføring fanges opp av papiret og bleien skånes for avføring. Dette sparer deg tid brukt på å skylle bleier, og er relativt billig. De arkene som det bare blir tisset på kan brukes igjen, ved at man vasker dem i vaskenett sammen med bleievasken, tørker og så bruker dem igjen. Rispapir er nedbrytbart, men Norsk Vann har nylig gått ut med en uttalelse om at det ikke er bra for avløpssystemene våre at det kastes noe annet enn toalettpapir i toalettet, og ber tøybleiebrukere om å kaste rispapir i søppelet i stedet. Flere kommuner ber om det samme. Du bør heller ikke kaste rispapir i do hvis du har septiktank, da man risikerer å ødelegge både tanken og septiktømmebilen. Det finnes flere typer rispapir, og noen av dem kan ikke vaskes igjen i vaskenett sammen med bleiene da de raskt går i oppløsning. Selve rispapiret kan  komposteres, men avføring fra mennesker skal ikke i kompost, så å kaste mest mulig avføring i do og papiret i søppelet er det beste alternativet.

Bambuspapir

Fungerer som rispapir.

Fleeceliners (mikrofleece)

Fungerer som rispapir, men vaskes og gjenbrukes. Fleece-arkene kan være greie å ha i nattbleier og om barnet er ømfintlig for fukt. Avføring fester seg også dårlig i fleece.

Tørrfilm/tørrskikt

Et tynt lag polyester (staydry-materiale) som holder barnet tørt og fungerer som et vaskbart rispapir, slik som fleecelinere. Silkeinnlegg og ullinnlegg kan også brukes som tørrskikt.