Begynner Guide

Er du nybegynner eller nysgjerrig på tøybleier? Begynnerguiden vår gir deg en rask innføring i bleiesystemer/-typer, hvor mange du trenger, det vanligste tilbehøret, m.m.

 

Vil du lese om fordeler og ulemper ved å bruke tøybleier? Trykk her.  

Er det et tøybleieord du vil vite hva betyr? Trykk her.

 

Hvordan starter jeg?

Det finnes mange ulike typer/systemer bleier. Når du skal velge bleietype, kan du ta utgangspunkt i hva som er det viktigste for deg med bleiene. Her lister vi bleietyper etter funksjon. Se introduksjonsvideo til bleietypene lenger nede.

 

For å finne bleien med best passform til ditt barn er det lurt å prøve ulike typer/merker i begynnelsen.

 

 

 

————————————–

Enkleste bleier

 • Alt i ett  Også kalt All-in-One og AiO. Denne bleietypen ligner mest på en engangsbleie. Bleien er hel, ingenting kan tas fra hverandre.

————————————–

Billigste bleier

 • Brettebleier  Den aller billigste typen. Store tøyflak som må brettes hver gang for å få bleieform. De festes med Boingo, Snappi, eller bleienål. Utenpå må det et sperrelag av enten PUL (Polyurethane Laminate), fleece eller ullTrykk her for brettemetoder m.m.
 • Alt i 2  Også kalt All-in-Two og Ai2. Bleien består av to deler: et ytterskall (sperrelag) og innlegg som enten legges eller kneppes inn i ytterskallet. Bare innleggene behøver vask hver gang, så lenge det ikke er kommet avføring på ytterskallet. Ai2-bleiene kalles også for hybrid.

————————————–

Bleier som holder på mye væske

 • Formsydde – Også kalt fitted. Hele bleien absorberer væske. Må ha et sperrelag av enten PUL (Polyurethane Laminate), fleece eller ull utenpå. Perfekt til nattbruk og til barn som tisser mye. Vær obs på at formsydde bleier tørker saktere enn andre bleier.

————————————–

Bleier som tørker fort etter vask

 • Brettebleier – se over.
 • Alt i 2  se over.
 • Lommebleier  Består at et ytre skall som har en lomme hvor innlegg som holder fukten inne i bleien, og fra barnets hud, blir plassert. Hele bleien må byttes ved hvert skift. Kalles også pockets.
 • Snap-in-one – Også kalt SiO. En bleie som fungerer som AiO (se over), men med et innlegg som er kneppet inn og kan tas ut. Snap in-innlegget trengs ikke å tas ut av bleien før vask, men ved å ta dem ut vaskes og tørkes bleien lettere.

————————————–

Bleier til nyfødte

Alle bleietypene nevnt over kan brukes på nyfødte, da man får nyfødtstørrelser i alle typer. Mange får du også i one size (se om størrelser under) som passer helt fra nyfødtperioden. Du trenger altså ikke spesielle bleier til nyfødte, men fordi nyfødte ofte har mange bleieskift er det mange som foretrekker:

 • Brettebleier – se over.
 • Prefolds  Også kalt lagsydde. En slags brettebleie sydd slik at du lett kan brette den i ønsket passform. Populært å bruke på nyfødte da de er veldig enkle i bruk. Er ofte sydd med et tykkere lag i midten for optimal oppsugningsevne. Må ha sperrelag utenpå. Kan også brukes som bleieinnlegg. Trykk her for å se en video om ulike brettemetoder for prefolds.

————————————–

 

Hentet fra lillegullbleier.no med tillatelse

 

 Introduksjonsvideo til bleietypene

 

 

 

Hvor mange bleier trenger jeg?

Generelt trenger man 24-30 bleier. Antallet bleier varierer noe etter barnets alder, da nyfødte har flere bleieskift enn eldre barn.

 

Antallet bleier du behøver kan variere litt etter hvilke bleietyper du bruker. Her lister vi hvor mange du trenger hvis du ønsker å bruke bare én type bleier, men man kan også fint kombinere ulike typer.

————————————–

Alt i ett (AiO)

 • 24-30 bleier.

————————————–

Alt i to (Ai2)

 • Hvis bleiene (ytterskallene) er uten innerstoff: 4-6.
 • Hvis bleiene (ytterskallene) er med innerstoff: 6-8.
 • 24-30 innlegg.

————————————–

Lommebleier

————————————–

Formsydde, brettebleier eller prefolds

 • 24-30 bleier.
 • 4-6 sperrelag. 

————————————–

Til nattbruk

Man bør ha 3-4 bleier beregnet på nattbruk.

————————————–

Ekstra innlegg

Enkelte barn tisser lite, andre tisser mye. Noen har derfor behov for ekstra innlegg.

————————————–

 

Hvilke størrelser skal jeg velge?

 • OS/One Size  Bleien er i én størrelse som passer babyer f.eks fra 4-16 kilo, med mulighet for størrelsesjusteringer ved hjelp av knapper på bleien.
 • NB/Newborn  En bleie som passer til nyfødte, og ikke hele bleieperioden.  
 • X-small/small/medium/large/x-large – Indikerer størrelsen på bleiene, men vær oppmerksom på at de forskjellige bleieprodusentene bruker betegnelsene noe ulikt.

 

Hva mer trenger jeg?

Hvilket ekstrautstyr du trenger i tillegg til bleiene er en smakssak. Du finner full oversikt over mulig tilbehør i ordboken vår. Det vanligste tilbehøret er:

 

 • Rispapir – Er et ark som du plasserer i bleien nærmest barnet slik at avføring fanges opp av papiret og bleien skånes for avføring. Er beregnet på fast føde-avføring, da rispapiret holder dårlig på morsmelkavføring (skyll heller mm-avføring i vask eller i vaskemaskin). De arkene som det bare blir tisset på kan brukes igjen, ved at man vasker dem i vaskenett sammen med bleievasken, tørker og så bruker dem igjen. Rispapir er nedbrytbart, men Norsk Vann har nylig gått ut med en uttalelse om at tøybleiebrukere må kaste rispapir i søppelet, ikke i toalettet.
 • Våtpose – Pose/nett som er vanntett og brukes til å oppbevare brukte bleier. Benyttes både hjemme, i stedet for bleiebøtte, og på tur. Kommer i mange ulike størrelser.

 

Hvordan tar jeg på en tøybleie?

De fleste tøybleier er enkle å ta på. Denne videoen viser deg en vanlig fremgangsmåte for å ta på tøybleier. Vær oppmerksom på at denne måten ikke gjelder alle typer bleier.

 

 

 

 

Hvor kan jeg kjøpe tøybleier?

Lenker til salgssteder finner du ved å trykke her.

 

Husk at du i mange kommuner kan få tilskudd til tøybleiekjøp.

 

Kan jeg bruke tøybleier i barnehagen?

Ja, man kan gjerne bruke tøybleier i barnehage. Trykk her for å lese råd til både foreldre og barnehager ved barnehagebruk.