Formsydde

Formsydde tøybleier er i for seg bare en bleie uten vanntett ytterlag.
Bleien består kun av absorberende materialer av enten Hamp, bambus, bomull eller microfiber (og staydry).

For å bruke disse bleiene må man ha sperrelag/cover for at de ikke skal lekke. Til formsydde kan man bruke sperrelag av PUL, ull eller fleece.
Om natten er ull en favoritt da ull puster best og samtidig holder fukten inne i bleien.

Tvillinger med hybrid formsydde. Foto: Hannah Siguråst (privat)

Formsydde og sperrelag må brukes sammen for at bleien ikke skal lekke. Det finnes unntak fra regelen, og det er en type formsydd som kalles hybrid fitted på engelsk. Disse bleiene har sydd inn et lag med fleece eller annet vannavisende materiale som holder fukt inni bleien, disse kan brukes hjemme uten sperrelag som vi ser på bildet over her.

Nattbleier

Formsydde brukes hovedsakelig som nattbleier i Norge. Til nattbleiene er det viktig at du velger formsydde som kan absorbere veldig mye veske. Skal du skaffe deg formsydde til å bruke om natten bør du velge bleier av bambus eller hamp, da bleier av ren bomull eller microfiber ofte ikke absorberer nok. De sistnevnte bleiene er veldig fine formsydde til bruk på dagtid.

Formsydde må vaskes etter hvert bruk. Sperrelag kan luftes og brukes flere ganger. Hvor mange ganger sperrelaget kan brukes avhenger av hvilket materiale sperrelaget er av.

Lekker plutselig nattbleiene?

Hvis du opplever at nattbleien plutselig lekker så betyr det at du må øke mengden absorbering. Det betyr ikke at du må kjøpe nye formsydde, men at du må legge inn innlegg i bleien for å øke bleiens kapasitet til å suge til seg veske. Bruk innlegg av hamp, bambus eller bomull for best oppsugingsevne. På samme måte som man går opp i størrelse på engangsbleier til babyer, må man gå opp i mengden innlegg etterhvert som barnet vokser seg større.

Her kan du se noen formsydde :

Lukkemekanismer

Formsydde kommer med borrelås, knapper eller som Snapless (knappeløse). Snapless tøybleier trenger ofte Snappi, Snappi brukes istedenfor sikkerhetsnåler/bleienåler.

Her ser du litt tilbehør til formsydde og brettebleier.

Lukk meny