På denne siden kan du lese kunne lese små historier om foreldres erfaringer med tøybleiebruk (flere kommer). Du finner også lenker til blogger om tøybleier.

Foto: Lou Haach (CC) http://bit.ly/1jI2K3a

Farger i en bæsjete hverdag

Mannen er minstemann i flokken på fire, og dermed alltid blitt «offer» for familiemobbingen fra søsknene. Så da vi annonserte at vi skulle brukte tøybleier på vesla, ja da fikk han høre det. Mr. Negativ (den ene broren) gikk selvsagt i teten og kjørte veldig hardt på med «jeg skal se dere gidder i tre uker» og hadde visst nok startet denne tråden i hele familien, hvor de diskuterte hvor lenge de trodde vi kom til å holde ut. Jenta er ti måneder nå og vi så oss til slutt nødt til å gi bort alle engangsbleiene vi hadde fått, da vi aldri kom oss helt i gang. Vi følte at vi måtte bare gi opp hele engangskonseptet, da tøy skulle vise seg å være så morsomt å holde på med. Ikke misforstå, et bleieskift er fortsatt et bleieskift, og bæsj er fortsatt bæsj. Faktisk kunne bleia vært laget av rent gull med knapper av rubiner, men bæsj ville fortsatt vært bæsj. Vi valgte bare å ha litt farger i en ellers litt bæsjete hverdag. Mr. Negativ kan bare gå og legge seg.

-Helfrelst

Overraskende enkelt
Mini har alt blitt 16 måneder og vi har brukt tøybleier siden han var ei uke gammel. Må si det har gått strålende! Av alle våre «hippie-parenting»-prosjekter ble tøybleier overraskende det enkleste og minst problematiske. Vi har sjeldent opplevd lekkasjer og såre rumper. Bruker nå bare lommebleier, også om natten, han sover fint med lommebleia fra 18.00 til 06.00 (han spiser ikke om natten lenger). Bruker sporadisk formsydde + ullsperrelag når han trenger ekstra lufting. Alt-i-ett ble ikke favoritt. Jeg synes de er for stive, og de holdt aldri nok. Mikrofiberinnlegg + bambus/bomull/hamp er i mine øyne uslåelig kombinasjon – det gir en lett, myk bleie som kan holde på det meste. Har ikke fått noen klager fra barnehageansatte på våre Bumgenius, de klarer dette strålende.

-Strålende fornøyd-

Mye mindre arbeid for vond rygg
De første ukene etter fødselen brukte vi engangsbleier. Søppelet hopet seg opp, og vi måtte lagre søppelposer i uteboden vår fordi vi ikke fikk plass til alt i søppeldunken. Det var et slit uten like, med lekkasje nesten hele tiden og enorme mengder klesvask pga. det. Da vi etter noen uker fikk tøybleier var det en stor lettelse for oss. Jeg hadde ryggproblemer, og med tøybleiene ble belastningen betydelig mindre. Det ble færre bleieskift, det ble mindre av- og påkledning av våte klær og vått sengetøy, og det var herlig å bare kunne slenge tøybleiene i vaskemaskinen i stedet for å måtte løpe med søppelet hele tiden. Vi trengte heller aldri mer bekymre oss for at vi gikk tom for bleier. Overgangen til tøybleier gjorde også at store, stygge bleieutslett forsvant helt. Vi traff nok veldig godt på første forsøk – den formsydde Sandy’s Bamboo passet vårt barns behov perfekt, og vi brukte nesten bare det (i ulike størrelser) helt frem til barnet var tre år.

-Lettet tøybleiebruker-

Blogger

Det er mange tøybleieforeldre som blogger om sine erfaringer. Der kan du finne mange gode råd og tips, for eksempel om hvordan ulike bleietyper og merker har fungert for deres barn. Alle bloggene listet her er norske: