Fordeler og ulemper med tøybleier

Det finnes både fordeler og potensielle ulemper ved tøybleiebruk. I dette innlegget kan du lese om noen av dem.

Foto: Miss Messie (CC) http://bit.ly/1Vux5mW

Fordeler med tøybleier

• Unik mulighet til spare miljøet. I alle fall hvis man vasker bleiene på lavest mulig temperatur med lufttørk, kjøper brukt og selger dem igjen. (Tøybleiebruk i barnehage kan redusere barnehagens avfall med så mye som 80%.)
  • Særlig bra for guttebabyer med tanke på fremtidig sædproduksjon, datemperaturen i pungen blir høyere med engangsbleier enn med tøybleier. Høy temperatur kan skade pungens temperaturregulering, som i neste omgang kan føre til dårligere sædkvalitet.
  • Puster potensielt bedre. Dette kan være bra hvis barnet f.eks. har eksem. Særlig hvis man bruker ull som sperrelag blir det ikke så klamt som i engangsbleier. (Noen eksembarn trives best med engangsbleier, så dette er ingen fasit.)
  • Et godt alternativ til foreldre som selv reagerer på materialene i engangsbleier.
  • Tilskudd til tøybleiekjøp i mange kommuner.
  • De er utrolig mye søtere enn engangsbleier. De finnes uttallige søte mønstre til å ha på bleiebaken. Hva med Harry Potter-trykk, eller kanskje en nissebleie til jul?
  • Man har alltid bleier tilgjengelig. Ikke rene bleier i hus? Da har man jo alltid gamle gulpekluter. Eller kjøkkenhåndklær. Eller t-skjorter. Bare fantasien setter grenser her.
  • Aldri bæsjelekkasjer. Tøybleier holder ofte bedre på «bæsjeeksplosjoner» enn engangsbleier.
  • Potensielt tidligere bleieslutt. En av de viktigste faktorene for å lære seg å gå på potte er å kjenne at man blir våt når man tisser. Da lærer barnet, og hjernen til barnet, at følelsen av å tømme blæra henger sammen med at noe kommer ut. I papirbleier får de ikke dette pga. at bleiene suger urinen så raskt opp. Selv med fleecebleier, som holder barnets stump tørt så, vil det rekke å kjenne at det tisser. Og så er det ikke til å komme bort i fra at reduksjon av klesvask (og de positive følgene det har for miljøet) kan være en motivator for mor og far til tidligere bleieslutt. Trykk her for å lese mer om bleieslutt.
  • Trykk her for å lese mer om fordeler i de personlige historiene fra våre medlemmer.

Ulemper med tøybleier

Hva som opplevessom ulemper er høyst personligog man vet ikke om en potensiell ulempe faktisk oppleves som noe negativt før man har prøvd tøybleier. Det vi har listet opp nedenfor er derfor mer elementer ved tøybleiebruk du bør være obs på når du starter, enn egentlige ulemper.

• Læringskurve. Med papir er det å åpne pakka og sette på. Ferdig. For å bruke tøybleier må man investere litt tid til å lære seg hvordan man setter på bleiene, vasker dem etc. Det er ikke vanskelig, men det må læres. Du må gjerne også prøve ut en del ulike bleietyper før du finner den som er riktig for akkurat ditt barn, og sette deg inn i ulike typer utstyr som kan være greit å supplere med (se  begynnerguiden og ordboken).
  • Klesvask.Det blir omtrent like mye klesvask som det ellers blir boss. Man kan være miljøvennlig ved ikke å vaske varmere enn nødvendig og å vaske max annenhver dag. Det blir fort en vane, særlig i nyfødtfasen hvor utgulpede klær og gulpekluter utgjør en hvitvask til dagen uansett. Trykk her for vasketips
  • Innpåslitne kommentarer.Mange som bruker tøybleier opplever å få diverse kommentarer og spørsmål, gjerne basert på gamle myter som at tøybleier i dag fremdeles er som på 50-tallet. Det positive er at jo flere som velger tøybleier, jo mindre spredt vil disse mytene være.
  • Fort å bli hekta.
    Plutselig vil man ha en masse limited edition-bleier fra USA (ja, dette finnes, og folk samler på dem). Da blir det fort dyrt og ikke særlig miljøvennlig.

Hentet fra Barnestyrt spising med tillatelse, og modifisert noe av foreningen.