I korte trekk, hvordan vaskes tøybleier?

Tøybleier krever grundig vask med adekvat temperatur, vaskemiddelmengde og vaskemiddeltype for å bli reine hver gang. Ei godt vaska tøybleie skal lukte friskt og være flekkfri etter vask, og bleia skal ikke lukte vondt ved bruk.

Morsmelkavføring trenger en ikke å fjerne manuelt fra bleier etter bruk, men etter introduksjon av fast føde bør “3D-avføring” fjernes etter at bleia er brukt, før bleia legges til vask.

Brukte tøybleier bør oppbevares luftig i påvente av vask.

Brukte tøybleier bør gjennomgå et kort vaskeprogram med litt vaskemiddel innen 1-2 dager etter bruk for å rense vekk den største mengden skitt, og deretter vaskes i full maskin på langt bomullsprogram innen 3 (4) dager etter bruk. I teorien skal det ikke være nødvendig med ekstra skylling, men noen erfarer at vaskemaskina ikke skyller godt nok, og vil derfor legge inn ei ekstra skylling etter endt vaskeprogram.

Lufttørking er mest skånsomt mot bleiene, men alt som ikke er PUL kan tromles på medium/lav varme.

Våre vaskeråd er veiledende og i hovedsak i tråd med australske Clean Cloth Nappies’ retningslinjer fra 2021. De legger til grunn at en bruker et surfaktant- og enzymbasert vaskemiddel (f.eks. Neutral og Blenda) til bleievasken. Dersom du bruker et såpebasert vaskemiddel (f.eks. Sonett), kan det være du må gjøre ting litt annerledes, særlig mtp. skylling i etterkant av hovedvasken. Det viktigste er imidlertid å oppnå rene, luktfrie tøybleier som ikke gir utslett/sår hud, og dersom dette oppnås, er vaskerutinen god nok.