Denne siden er et supplement til våre generelle råd om vask av tøybleier. Her finner du vanlige spørsmål og svar om vasking som utfyller informasjonen i vaskerådene våre.

Kan jeg bruke forvaskprogram i stedet for skylleprogram?

Det viktigste er at bleiene blir skylt tilstrekkelig i kaldt vann før hovedvask. Hvis du opplever at forvaskprogram i stedet for skylleprogram gjør bleiene like rene, er det ingenting i veien for å bruke forvaskprogram i stedet for. Bare husk kaldt vann, da det fjerner proteiner.

Bleieprodusenten sier at bleiene skal vaskes på 30-40 grader, men dere anbefaler 60 grader. Hva skal jeg gjøre?

At bleieprodusenter anbefaler lave grader har to årsaker. 1. De fleste tøybleier er produsert i andre land enn Norge. I mange land er det vanlig å vaske med lavere grader fordi vaskemidlene er sterkere/annerledes. I Norge er det imidlertid svakere vaskemidler, og dette krever høyere temperatur. 60 grader er derfor den temperaturen man skal vaske såkalt intimtøy på. 2. Anbefaling av lave grader gir en indikasjon på hvilken behandling produsenten mener bleiene tåler. Når produsenten anbefaler lave grader, er det derfor på egen risiko at du vasker på høyere temperaturer.

Hvorfor anbefaler dere 60 grader når bakterier ikke dør før på kokevask?

Rent og desinfisert er ikke det samme. Det stemmer at man må vaske på 90/95 grader for å desinfisere tøy, men desinfisering er ikke nødvendig til daglig. Alle bakterier er ikke farlige for oss. På 60 grader får man vekk nok bakterier til å opprettholde den daglige hygiene. Du bør imidlertid vaske på 90/95 hvis barnet har hatt omgangssyke eller soppinfeksjon.

Kan jeg bruke alternative vaskemidler, sånn som vaskenøtter, vaskeballer og lignende?

Sifo undersøkte i 2008 vaskeeffekten til de alternative vaskemidlene ECOball, Vaskenøtter, Miljøvask og ENJO vaskemagnet, og konkluderte med at ingen av disse vasket bedre enn rent vann (men vann vasker forholdsvis godt i seg selv). Foreningen har ikke gjennomgått utenlandsk forskning på denne typen vaskemidler.

Kan jeg bruke vaskemidler med parfyme?

Dette er opp til deg selv, men en god grunn til å la være er at mange reagerer på parfyme. Noen syns også at enkelte parfymer lukter vondt, og det kan lure deg til å tro at bleiene ikke er blitt rene.

Jeg har blitt anbefalt å bruke halv dosering vaskemiddel. Er dette riktig?

Man skal alltid ta utgangspunkt i den dosen vaskemiddelprodusenten anbefaler. Hvor mye vaskemiddel som behøves er avhengig av flere forhold, f.eks hvor mye smuss det er i tøybleiene og hvor hardt eller bløtt vannet er der du bor. Opplever du at tøybleiene blir rene og luktfrie med mindre vaskemiddel enn den dosen vaskemiddelprodusenten oppgir, så er det ikke noe i veien for å bruke mindre. En god huskeregel er: ikke bruk mye, men bruk nok. (Se også neste spørsmål.)

Blir bleiene renere jo mer vaskemiddel man bruker?

Man skal alltid ta utgangspunkt i den dosen vaskemiddelprodusenten anbefaler. Opplever du at tøybleiene trenger mer enn anbefalt dosering er det ikke noe i veien for å bruke mer, men husk at overdosering ikke gjør renere. Mer vaskemiddel enn nødvendig vil føre til at rester blir liggende igjen i bleiene og at de dermed behøver mer skylling. Overdosering er et vanligere problem enn underdosering, bruk derfor måleskje/målebeger. Hvor mye vaskemiddel som behøves er avhengig av flere forhold, f.eks hvor mye smuss det er i tøybleiene og hvor hardt eller bløtt vannet er der du bor. En god huskeregel er: ikke bruk mye, men bruk nok.


Hvor mange ganger må tøybleiene/innleggene vaskes før de tas i bruk?

Tøybleier og -innlegg av bomull, hamp og bambus (viskose) må vaskes flere ganger for å oppnå full absorberingsevne (gjelder ikke mikrofiber og andre polyestermaterialer). Du trenger likevel ikke vaske dem mer enn én gang før første bruk, men vær oppmerksom på at de vil holde på noe mindre væske i begynnelsen. Nye bleier må derfor gjerne skiftes litt oftere enn eldre bleier, i og med at bleiene får bedre absorberingsevne etter hvert. Nye bleier skal alltid vaskes før bruk, for å fjerne overskuddsfarge og kjemikalier som kan irritere huden. Fordi huden til babyer og barn utsettes for betydelig flere nye plagg enn voksne, er det viktig å huske på dette. Ullbukser må være innsatt med lanolin for å fungere effektivt som sperrelag. Noen er ferdig lanoliserte fra produsent, andre må du lanolisere selv før bruk. Trykk her for fremgangsmåte. Uansett bør også ullbukser vaskes en gang før bruk.

Kan bleier og innlegg av alle materialer vaskes sammen?

Alle materialer som tåler 60 grader kan vaskes sammen: bomull, hamp, bambus (viskose), mikrofiber, andre polyestermaterialer m.m. Også i «innvaskingen» kan alle disse materialene vaskes sammen, men hvis du har mange hampinnlegg eller -bleier bør du vaske disse separat de første gangene på grunn av at det naturlige oljeinnholdet kan feste seg i syntetiske materialer. Mikrofiber og andre polyestermaterialer trenger ikke innvasking. Noen ullinnlegg tåler også vask på 60 grader, og kan derfor vaskes sammen med de overnevnte materialene. Ullbukser skal vaskes for seg. Se også forrige spørsmål.

Bleieprodusenten anbefaler å klore bleiene, men dere råder til forsiktighet med klorprodukter. Hva skal jeg gjøre?

Når det gjelder klor legger foreningen seg på samme linje som Miljødirektoratet. Klorprodukter kan for det første føre til forgiftninger (særlig i kombinasjon med enkelte andre rengjøringsmidler), for det andre har klorprodukter en miljøpåvirkning og for det tredje er klorprodukter i stor grad unødvendige. For flekkfjerning finnes det andre effektive metoder, f.eks soling av plaggene (se siden for vasketips). Klorprodukter er heller ikke nødvendig for å bli kvitt bakterier og virus i klesvask. Ved omgangssyke og soppinfeksjon skal tøybleier vaskes på 90/95 grader. Hvis man har gjentakende problemer med soppinfeksjoner kan man prøve å vaske bleiene med et klorprodukt, men foreningen har ikke funnet noe dokumentasjon på at dette skal være nødvendig.

Bør tøybleier og tøybind bløtlegges?

Tøybleier og innlegg med strikk i bør ikke bløtlegges, hverken i rent vann eller i vann med eddik, da det kan føre til at strikkende morkner. Bløtlegging kan løse opp urin og avføring, men er ikke nødvendig før vask. Hvis man ønsker å skylle vekk urin og avføring med en gang bleien er tatt av, er skylling under kaldt vann i vask eller toalett, eventuelt i vaskemaskin, mer effektivt. Noen tøybindbrukere legger bind til bløt før vasking. I og med at tøybind ikke har strikk er det uproblematisk, men ikke strengt nødvendig.

Kan det være lurt å henge opp brukte eller skylte bleier til tørk i påvente av at de skal vaskes?

Til «vanlig» bruk av tøybleier, der man gjerne vasker omtrent hver tredje dag, er det ikke nødvendig. Å tørke brukte tissebleier/skylte bleier vil minimere oppveksten av bakterier, og dermed også utvikling av ammoniakklukt (se neste spørsmål), og noen tøybleiebrukere velger derfor å henge opp brukte bleier til tørk. Hvis du vet at det er veldig lenge til neste gang du skal vaske bleiene, kan det å henge dem opp til tørk vært lurt med tanke på å forhindre muggdannelse (det samme gjelder alle typer vått tøy). På ferieturer der man ikke har muligheter til å vaske, kan man tørke brukte tissebleier/skylte bleier som man deretter pakker ned og tar med hjem for vasking.

Hva er det som forårsaker ammoniakklukt?

Store norske leksikon (snl.no) skriver det følgende om urin og ammoniakklukt: «Når urinen blir stående og begynner å lukte ammoniakk, skyldes ikke dette ammoniakkdannelse i nyrene, men at bakterier i urinen nedbryter urinstoff til ammoniakk og karbondioksid.» Brukte bleier som blir liggende en stund vil derfor lukte ammoniakk. Nattbleier kan også lukte noe ammoniakk etter en lang natt. Hvis det raskt kommer ammoniakklukt i bleiene ved bruk, kan det tyde på at urinstoffene ikke har blitt vasket ordentlig ut. God skyllerutine er viktig for å få ut urin.

Kilder: «Sammenlignende test av 5 tekstilvaskemidler og vann ved 40 C» (sifo.no)«Økovask: du risikerer at bakteriene overlever» (Forbrukerrådet), «Spar strøm med vaskemaskinen» (nrk.no)«Bakterier trivs i tvätt» (svd.se)«Vask tekstiler før bruk» (klikk.no)«Vask av håndklær» (klikk.no)«Skyllemiddel kan ødelegge klærne (kk.no), «Klesvasken» (klikk.no)«Blir du ikke kvitt svettelukten?» (db.no)«Vask av undertøy» (klikk.no)«An investigation of domestic laundry in Europe» (Sifo)«Derfor lukter vaskemaskinen din vondt» (aftenposten.no)«Klor og hypokloritter» (erdetfarlig.no)«12 helt uunnværlige vasketips for klærne dine» (aftenposten.no), «Flekkfjerning» (snl.no), «Vaske klær riktig» (klikk.no), «Urin» (snl.no). Foreningen har også rådført seg med Ingun Klepp ved Sifo om noen av vasketemaene.

Ønsker du å skrive ut denne siden? Trykk CTRL P.
Direktelenke til denne siden: http://bleieforeningen.blogspot.no/p/faq-om-vasking.html