Ofte stilte spørsmål

Generelt

Hvilke tøybleie typer er best?

Det er veldig individuelt hvilke tøybleier folk mener er «best», for å finne de systemene som passer best for deg kan du starte med tøybleieguiden.

Følger du tøybleiesnappen(toybleier) så ser du at mange har sine favoritt bleietyper og bleiemerker.

Hva er forskjellen på de ulike innleggene som brukes i tøybleier? (Bambus, hamp, bomull etc.)

Oppsuging og om materialene brukt i innleggene er naturlige eller syntetiske er den største forskjellen på innlegg i tøybleier. Les mer om de forskjellige innleggsmaterialene her.  

Hvilke tøybleier egner seg best i barnehage ?

Det er mange som velger å bruke lommebleier i barnehagen, da disse enkelt kan justeres og fylles med innlegg etter behov for absorbering. Barnehager som er skeptiske til bruk av tøybleier kan blant annet være redd for merarbeid, og det kan derfor være greit med «enkle» tøybleier i starten slik at barnehagen blir vant til tøybleier.

Hvor mange bleier trenger man til fulltidsbruk eller kun natt/dag?

Hvor mange tøybleier man trenger kommer an på hvor ofte en skifter bleie og hvor ofte en vasker. I nyfødtperioden anbefales det gjerne 30 bleier da det er hyppig bleieskift de første ukene.
Etterhvert når dette stabiliserer seg så anbefales det rundt 20-24 tøybleier til fulltidsbruk, men dette er også avhengig av vaske/tørketid og bleietyper.
Hvis du kun skal benytte tøybleier på dag kan du klare deg med i underkant av 20 bleier.

Hvordan bruke tøybleier på reise?

Tøybleier på reise kan brukes på samme måte som hjemme så lenge man har bagasjeplass og vaskemuligheter. Noen velger å benytte Ai2 på reise for mindre bagasje samt enklere å skylle/håndvaske kun innlegg. Må det vaskes for hånd kan det være lurt med tynne innlegg det er lett å vaske og få såpen ut av som i tillegg tørker fort.

Et par dagers reise med nok bagasjeplass, bleier og våtposer går helt fint uten å vaske før man er tilbake hjemme igjen.

Hvilke tøybleier/komboer er best til natt?

Mange velger å bruke formsydde tøybleier eventuelt hybridbleier med et sperrelag i ull, pul eller fleece om natta. Formsydde bleier finnes i mange varianter men felles er at hele bleia absorberer sånn at en får mye absorbering per plass. 

Andre bruker lommebleier eller AiO/Ai2 på natt, det kan være en god løsning som benytter samme tøybleiesystem som på dagtid,  bare med litt ekstra absorbering (boosting).

Noen opplever nattbleier som store, men også her finnes det utallige variasjoner/kombinasjoner. Et tips kan være å benytte færre innlegg, men med større absorbering.

Hva er treningstruser?

Treningstruser brukes av barn i overgangen fra bleie til truse. Disse trusene har litt oppsugning slik at ikke alle klær blir våte ved uhell. I tillegg kjenner barnet at det blir vått, mens klærne allikevel ikke blir våte.

Hva slags bleier finnes til store barn, 15kg +?

Her er noen av bleiene for større barn: Alvababy big baby, Lillegull økonomi Xl, Puppi one size pluss går til 17 kg, Imsevimse L er opp til 16 kg, Imagine xl, Bumgenius bigger, Unikum Design xl 12-20kg.

Kan jeg bruke mikrofiber-innlegg, eller bør de bare kastes?

Microfiberinnlegg har masse gode egenskaper i tøybleier, spesielt til de minste barna, les mer om mikrofiberinnlegg her. 

Hvordan fjerne flekker/merker i tøybleien?

En fin måte å fjerne flekker i tøybleier er å bruke gallesåpe eller sitronsåpe. Hjelper ikke dette på flekken så prøv solbleking. Legg våte tøybleier i sola(ute eller inne i vinduskarmen) så flekkene er mot sola/lyset. Solbleking av tørre bleier går også, det tar bare litt lengre tid. 

Tøybleiene lekker, hvorfor det?

Det kan være flere årsaker til at tøybleien lekker, her er noen av de vanligste årsakene:

 • Tøybleien er satt på feil (tøybleier skal sitte lavt i livet, og inn i lysken)
 • Det er for lite innlegg/absorbering i tøybleien
 • Tøybleien har vært på for lenge og er full (se punkt over)
 • Innleggene i bleien trenger å bli vasket inn
 • Sperrelaget er ikke tett
  • Nye ullbukser trenger å trutnes i tillegg til å være lanoliert for å være tett
  • PULen til bleien er ødelagt/delaminert

Andre grunner til lekkasje kan være hvis fukt «fraktes» ut av bleien, dette kan skje hvis innlegg fra bleien stikker ut/ligger inntil buksen for eksempel. Eller hvis genser er «nede i» bleien.

Hvordan fortelle barnehagen at vi bruker tøybleier, og at vi også ønsker at barnet skal gjøre det i barnehagen?

Bare si det som det er at barnet bruker tøybleier og at dere ønsker å bruke tøybleier i barnehagen. Hva dere velger av klær og utstyr til barnet er opp til dere som foreldre. Veldig mange barnehager er positive så lenge man legger det frem med en positiv tone. Det kan være lurt å beggynne med «enkle» tøybleier i starten dersom barnehagen ikke har erfaring med tøybleier fra tidligere. 

Kan jeg bruke sinksalve med tøybleier ?

Alle kremer fungerer, men en del har erfaring med at kremer med sink i (inotyol, de fleste babykremer) kan tette igjen bleiene (dette kan unngås ved å benytte fleeceliner eller engangspapir).
Syntestiske stoffer som suede cloth og fleece KAN tettes men oftest går det fin
t.

Alternativer til sinksalve kan være blant annet bepanten, ringblomstsalve og lanolinsalve.

Må tøybleier eller innleggene vaskes inn?

Nye tøybleier og innlegg bør alltid vaskes før bruk for å fjerne eventuelle overskuddsfarge og kjemikalier fra produksjonen.
Innlegg i tøybleier av bambus, hamp og bomull får best absorbering etter noen vask (rundt 8), men kan helt fint brukes før dette det vil bare være behov for litt hyppigere bleieskift til de er vasket inn.
Mikrofiber innlegg i tøybleier trenger ikke å vaskes inn for god absorbering, men mikrofiber vil over tid med bruk og vask få dårligere absorbering.

Nybegynner

Når passer one size bleier ?

De fleste one-size tøybleier passer fra rundt 5,5-6 kg, med noen variasjoner avhengig av merke på bleiene samt kroppsfasong på barnet.

Hva er lurt å tenke på før du begynner med tøybleier?

Start med noen få som du tror passer, samt gode innlegg i bambus og/eller hamp. Prøv gjerne noen forskjellige bleietyper for å finne ut hvilke som passer dere best. Les en liten guide til tøybleier her

Følg tøybleiesnappen(toybleier) og spør de som har den om alt du måtte lure på, husk de som har snappen har vært der du er før.

Stell

Hvilke kremer kan brukes med tøybleier ?

Mange anbefaler ringblomstsalve, lanolin, bepanten. For noen fungerer potetmel bedre enn kremer. Godt med lufting og/eller hyppige skift kan også ha god effekt på rød/sår hud.

Alle kremer fungerer, men en del har erfaring med at kremer med sink i (inotyol, de fleste babykremer) kan tette igjen bleiene (dette kan unngås ved å benytte fleeceliner eller engangspapir). 

Mange opplever også at det ikke er nødvendig med noen krem når de bruker tøybleier og skifter bleier ofte nok.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre at baby blir sår? og hva gjør jeg om barnet blir sår ?

Vær oppmerksom på at du burde ta kontakt med lege eller annet helsepersonell dersom du er bekymret for sårhet hos barnet ditt da det kan være medisinske årsaker til det, blant annet eksem eller sopp.

Hvis du vet at dette ikke er årsaken til at barnet ditt er sår kan dette være noen tips:

 • Stoffet som er nærmest huden til barnet kan være et stoff det reagerer på når det er fuktig. Prøv et annet type stoff som liner (procool, ull, fleece, wicking jersey ++ er bare noen av alternativene). Vær oppmerksom på at mikrofiberinnlegg ALDRI skal være nærmest huden.
 • Byttet såpe/vaskemiddel/vaskerutine/engangsinnlegg eller lignende i det siste.
 • Hyppig bleieskift, minimum hver 3-4 time.
 • Lufttørking, la baby/barnet få sprelle litt i bar hud etter vask og la huden lufttørke. Dette kan ha god effekt på sårhet.
 • Potetmel
 • Salver for eksempel: bepanten, ringblomstsalve, lanolinsalve, weleda. Vær oppmerksom på at salver med zink i kan tette bleien, kan evnetuelt brukes med liner eller engangspapir. 

NB! ved overgang fra engangsbleier til tøybleier vil de fleste barn bli røde/sår da engangsbleier inneholder diverse salver ++.

Kan jeg bruke sinksalve med tøybleier ?

Alle kremer fungerer, men en del har erfaring med at kremer med sink i (inotyol, de fleste babykremer) kan tette igjen bleiene (dette kan unngås ved å benytte fleeceliner eller engangspapir).
Syntestiske stoffer som suede cloth og fleece KAN tettes men oftest går det fin
t.

Alternativer til sinksalve kan være blant annet bepanten, ringblomstsalve og lanolinsalve.

Vask og lukt

Hva gjør man med bleiene etter de er tatt av og før vask ?

De skitne bleiene legges i en våtpose/bleiebøtte og oppbevares her til vask ( eventuelt engangspapir med avførinng kastes i søpla).

Avføring i tøybleier, hva gjør jeg?

Så lenge barnet får morsmelk eller morsmelkerstatning kan bleiene legges med avføring rett i vaskemaskinen (morsmelkavføring løser seg opp i vann). Skyll bleiene med kald skylling i vaskemaskinen før du vasker de på 60 grader.

Når barnet begynner med fast føde endrer avføringen seg og den må fjernes før vask. Mange bruker engangspapir som «fanger opp» det meste av avføringen. Avføring kastes i do (evt søpla), engangspapiret kastes i søpla etter bruk. Engangspapir skal ikke i do, selv om enkelte produsenter sier at det går. 

Andre velger å ikke benytte engangspapir i tøybleiene, og heller bare fjerne avføring fra fleeceliner eller direkte fra bleien (her også finnes det utallige muligheter). 

NB! Det er ikke nødvendig å få bort absolutt alle rester, men få vekk det meste av avføringen før resten kan skylles i skylleprogram i vaskemaskin før vanlig vask.

Hvorfor lukter tøybleiene amoniakk?

Lukt kan komme av:

 • Bleiene er ikke skylt godt nok ved vask og det er igjen såperester
 • Bleiene er ikke vasket rene (for mye såpe/for lite såpe)

Nyvaskede tøybleier skal ikke lukte ammoniakk ved bruk. Gjør de dette så se på vaskerutinene dine, vaskemiddel og skylling er noen stikkord her.

Etter en stund vil urin som blir værende (f.eks i tøybleier i våtpose) begynne å lukte ammoniakk (bakterier i urinen nedbryter urinstoff til karbondioksid og ammoniakk. https://sml.snl.no/urin).

Kan tøybleier bløtlegges?

Det anbefales ikke å bløtlegge tøybleier med strikk da dette kan føre til at strikkene morkner (råtner), PUL (polyurethane laminate) slites også av bløtlegging.

Hvilke vaskemidler kan jeg bruke?

Mange velger å vaske sine tøybleier med parfymefrie vaskemidler, benytt det du ellers benytter til barnet ditt.

Skyllemiddel må absolutt IKKE brukes når du vasker tøybleier. Dette kan gjøre at innleggene får mye dårligere absorbering og at PULen på tøybleien ikke lenger er tett. 

Noen erfarer at flytende vaskemiddel vasker dårligere enn pulver.

Hvor lenge kan bleien ligge i våtpose? Må de skylles først?

Brukte tøybleier kan fint ligge en uke i våtpose. Det er ikke nødvendig å skylle bleier før du legger de i våtposen, men skal du reise bort kan det være greit å skylle og henge opp de bleiene som er brukt og blir igjen hjemme. 

Hvordan kan jeg unngå lukt i nattbleiene?

Sett på bleien så sent som mulig før legging. Urin som ligger hele natten kommer til å lukte. Hvis du bruker ullbukse på natt kan du benytte lanolin med lukt for å dempe lukten fra nattbleien.  

Må man strippe bleier, og hvordan gjør man det?

Mange unngår stripping av bleier da natron og eddik sliter på PUL, strikker og på gummien i vaskemaskinen.

Hvis tøybleiene lukter så forsøk andre tips (les «Hvorfor lukter tøybleiene ammoniakk?»).

Må tøybleier eller innleggene vaskes inn?

Nye tøybleier og innlegg bør alltid vaskes før bruk for å fjerne eventuelle overskuddsfarge og kjemikalier fra produksjonen.
Innlegg i tøybleier av bambus, hamp og bomull får best absorbering etter noen vask (rundt 8), men kan helt fint brukes før dette det vil bare være behov for litt hyppigere bleieskift til de er vasket inn.
Mikrofiber innlegg i tøybleier trenger ikke å vaskes inn for god absorbering, men mikrofiber vil over tid med bruk og vask få dårligere absorbering.

Hvordan lanolisere ullbukser ?

Lanolinsåpestykke + lanolinspray = Vask og kuring i ett:
Skyll gjennom ullbuksa hvis den er brukt. Fyll opp vasken/bøtta mens du holder lanolinsåpen under springen. Bruk så varmt vann som du klarer. Legg buksen i på vrang. Gnikk litt med såpestykket i våtsonen og la ligge over natten. Skyll lett gjennom med litt kaldere vann (husk man skal ikke skylle ut lanolinen igjen bare såpen). Sentrifuger ullbukse på 800 omdreininger eller tråkk vannet ut i et håndkle. Spray over med evt. Lanolinspray på vrangen og tørk flatt. Lanolin spray kan sløyfes men gir en mer heavy lanolisering.

Ren lanolin + litt såpe = vask og kuring i ett:
Alle typer ren lanolin kan brukes her. Rist ut i risteglass med kokende vann en ss (eller ½ kork) ren lanolin og litt babyshampoo eller skrap av litt fast ullsåpe. Blandingen blir hvit og skal helles ut i vask/bøtte med varmt vann fra springen. Ullbuksen må være skylt gjennom først. Følg deretter samme måte som uthvet.
Kun ren lanolin = kun lanolisering:
Her må ullbuksen være vasket på forhånd med ullvask så den er helt ren. Bland ut ren lanolin med kokende vann i risteglass. Blandingen helles deretter ut i vask/bøtte med varnt vann fra springen. Legg ullbuksen i og la ligge over natten. Trenger ikke skylle. Følg deretter samme måte som uthevet.
Ikke vask mer enn 3 ullbukser av gangen. Husk avfarging av sterke farger så ikke vask lyse bukser med bukser du tror kan farge av. Så lenge ullbuksa bare ligger i vannet så tover eller krymper den ikke i veldig varmt vann.