Myteknusing

Myteknusing

Det verserer mange myter og misforståelser om tøybleier. Her knuser vi noen av dem.
 
Foto: mary (CC) http://bit.ly/1hggkJs
  • «Å bruke tøybleier er å gå tilbake til 50-tallet.» Feil! Det er lenge siden 50-tallet og tøybleier kokes ikke lenger på komfyren av slitne husmødre, men slenges enkelt i vaskemaskinen av både far og mor. Det finnes i dag mange ulike typer tøybleier, mange lukkes med knapper eller borrelås. Man kan også bruke de «gammeldagse» brettebleiene (som er både billige og enkle i bruk), men bleienålen kan du fint erstatte med mer moderne festeanordninger som Boingo og Snappi. Ta en titt på dette da.
  • «Tøybleier er flanellskluter med plastsnipp.» Feil! Din mor brukte kanskje det på deg på 1980-tallet, men i dag finnes det mange typer tøybleier med ordentlig «bleieform». Plastsnippen er byttet ut med sperrelag som kan kneppes eller festes med borrelås, og som puster. Fine mønstre og farger har de også!
  • «Tøybleier lekker hele tiden.» Feil! Finner du tøybleiene med den rette passformen til ditt barn, er det ingen grunn til at det skal bli noe mer lekkasjer enn med engangsbleier – heller tvert imot! Tøybleier er klart det foretrukne valget når babyen kommer med en «bæsjeksplosjon». Det er også en myte at tøybleier ikke klarer å holde på tiss gjennom hele natten. Du må bare legge ned bittelitt innsats i å bruke riktig antall innlegg til akkurat ditt barn.
  • «Tøybleier lukter.» Når tøybleiene er på barnet skal du se at du kanskje opplever det motsatte – mange foreldre opplever at engangsbleier avgir en lukt når de er tisset i som tøybleier aldri gjør. Oppbevarer du de brukte tøybleiene i en tett boks eller i en våtpose, blir det ikke mer lukt av det enn av engangsbleier. Bæsjen kaster du uansett i do (nyfødtbleier skyller du raskt i vaskemaskinen). Men altså – selvfølgelig er heller ikke tøybleier helt luktfrie. Babyens tiss og bæsj blir ikke forvandlet til parfyme selv om du bytter ut engangsbleien med tøybleie.
  • «Tøybleier er uhygienisk.» Feil! Som sagt trenger du ikke koke dem i potetgryten på kjøkkenet – å vaske i maskin på 60 grader fjerner alle bakterier som trengs å fjernes. Bare tenk på ditt eget undertøy, du kaster vel ikke det hver dag?
  • «Tøybleier er dyrt.» Vel, tøybleier er akkurat så dyrt som du gjør det til. Kjøper du brukt blir både lommeboken og miljøet fornøyd, og mange bleietyper er veldig billige, særlig brettebleier og bleietypen Ai2 (se vår begynnerguide). Du trenger ikke engang kjøpe nye når bleiene blir for små heller, men supplere med et par bleieutvidere – og vips har du spart lommeboken for enda mer. Selvsagt kan du gå for de aller dyreste bleietypene også, men det er altså ditt valg (gjenbruker du bleiene på flere barn kan også de dyreste bli ganske så billige i lengden).
  • «Tøybleier er vanskelig og tar mye tid.» Feil! Det tar omtrent like lang tid å ta på en tøybleie som å ta på en engangsbleie, og du må ha et par klesvasker til i uken. Til gjengjeld slipper du å løpe ut med søppelposer hele tiden, og du trenger aldri tenke på å rekke butikken fordi du har gått tom for engangsbleier. Igjen er det selvsagt litt opp til deg selv hva du gjør utav tøybleiene. Vil du for eksempel strikke ullsperrelagene selv vil det selvfølgelig ta litt lenger tid enn et kjapt kjøp i nærmeste nettbutikk.
  • «Engangsbleier er like miljøvennlige som tøybleier.» Feil! For å få dette til å stemme må man legge til grunn en konsekvent feilbruk av tøybleier. Les mer om tøybleier og miljø her. 
  • «Ingen barnehager vil bruke tøybleier.» Feil! Det er ingenting i veien med å bruke tøybleier i barnehage, men det fordrer selvsagt samarbeid mellom barnehage og foreldre. Visste du at det til og med finnes barnehager som kun bruker tøybleier?

Legg igjen en kommentar