Brettebleier er et budsjettvennlig bleiealternativ. De er billige å kjøpe, og det er også enkelt å lage dem selv av gamle lakener, håndklær, t-skjorter o.l. I motsetning til hva man gjerne tror er ikke brettebleier «gammeldags», og det finnes moderne alternativer til den gamle bleienålen (se nedenfor).

Moderne sperrelag brukes i dag over brettebleiene, og brettebleiene kan også brukes som innlegg i lommebleier med mer. Brettebleier er enkle å vaske (også for hånd hvis du er på tur), og de tørker fort på stativ. Hvis du må bruke tørketrommel er brettebleier et miljøvennligere alternativ, siden de tørker raskt i trommel.

Trykk her for se en videointroduksjon til brettebleiekonseptet (på engelsk).

Hvor mange må jeg ha?

Til nyfødt anbefales 30 bleier. Nyfødte trenger flere bleieskift enn eldre barn.

Sperrelag: 5 PUL og/eller 4-5 ullbukser.

Noen bruker også brillebukser utenpå brettebleiene (under sperrelaget), for å holde på plass bleien og som en ekstra sikkerhet mot at ullsperrelaget blir tilgriset av avføring. Hvis du vil bruke brillebukser, kan det være greit med likt antall til bleieantallet.

Hvor store bør de være?

Vanlig størrelse på brettebleier er 70×70 cm, men andre størrelser kan også brukes.

Hvordan skal jeg brette dem?

Lenker til brettemetoder (engelsk):

Hvordan skal jeg feste dem?

Festeanordninger:

Prefolds (lagsydde)

Prefolds er en versjon av brettebleier som er enklere i bruk. De er ofte sydd med et tykkere lag i midten. Trykk her for å se en video med flere brettemuligheter.

Knytebleie

En form for brettebleie der festeanordningen er et bånd som henger fast i bleien. Trykk her for å se en video av en knytebleie.

Basert på en tekst av Ina L. Nylund, med tillatelse.

Ønsker du å skrive ut denne siden? Trykk CTRL P.
Direktelenke til denne siden: http://bleieforeningen.blogspot.no/p/brettebleier.html

Lukk meny