Bomull er det eldste og mest kjente materialet brukt i bleier. Stoffet er robust, absorberende, rimelig og tilgjengelig over alt.

Bomullsinnlegg finnes i mange forskjellige typer og er veldig fine innlegg spesielt på dagtid. Bomull suger sakte til seg og kan holde på mye veske.

Bomullsinnlegg er ofte tettvevde og kan være kompakte, dette gjør at innleggene ofte blir litt stive og harde. Derfor passer det godt å kombinere med microfiber, bambus eller hamp.

Vask bomullsinnleggene dine 1 gang før bruk, men husk at de første gangene du bruker innleggene vil de absorbere mindre enn de vil gjøre etter at de er vasket inn.

Brettebleier er som oftest laget av bomull og kan brettes sammen slik at de formes til et innlegg. Man kan brette brettebleier rundt et innlegg av annet materiale for å øke absorbering når man bruker brettebleier. Man kan også brette sammen klær av bomull og bruke som innlegg, for eksempel en gammel T-skjorte. Bomull er derfor det rimeligste materialet man kan bruke i tøybleier om man ønsker å kutte ned på kostnadene. Mange i Norge klipper opp og gjenbruker håndklær av blant annet bomull for å lage innlegg.
Les mer om gjenbruk av bomull og tøybleier her.